孔雀魚校園-香港孔雀魚討論區-水族論壇

查看: 1075|回復: 16

求指點: 魚有白色長長幼細大便, 用藥後可以小量餵食嗎?

新生入學

我是新手, 麻煩有經驗魚友指點一下: 我魚缸中有20條孔雀魚, 近幾日發現其中幾條魚排出白色長長幼細的大便, 好像拖住一條線咁. 見網上好多人話這種情況是體內寄生蟲, 我就買左支Waterlife Octozin (我想買Hexa Killer 但買唔到). 昨晚下了第一粒藥到缸中, 成缸魚一齊浸藥浴. 今晚和明晚再下一粒.  我想問下,  用藥期間, 可以餵少少食物俾啲魚嗎? 還是最好不餵, 等到第4或5日先餵? 另外, 啲健康魚都一齊藥浴, 又要餓住4至5日, 唔知會否有事? 因當中有些魚只有1至2個月大, 還是小魚. 不知能否捱餓.  謝謝解答!!!

還有, 請問有無人知那埵魚熩exa killer??

中學生

最佳既方法係原缸水連病魚轉去醫生缸 , 冇病既原缸養
印象中呢隻藥好似20L水一粒...醫生缸就20L水...每日1粒落3日

用藥停餵 , 可升溫到30度...但而家呢D天氣...唔駛升都30

孔雀魚唔餵3,5日可以的

你而家原缸落藥...如果4,5日冇改善 , 早上先餵小量 , 晚上再換半缸水
可以考慮加倍藥量...但唔見意轉藥

養魚好忌轉糧轉藥

中學生

PS . 係Waterlife Octozin先可以加倍藥量 , 唔係隻隻藥都可以

新生入學

Nanase 發表於 26-7-2016 14:34
PS . 係Waterlife Octozin先可以加倍藥量 , 唔係隻隻藥都可以

多謝你呀, 咁我唔餵住, 睇下過幾日點樣先.

新生入學

Nanase 發表於 26-7-2016 14:32
最佳既方法係原缸水連病魚轉去醫生缸 , 冇病既原缸養
印象中呢隻藥好似20L水一粒...醫生缸就20L水...每日1 ...

再請問一下,咁是否頭4至5日都唔好換水? 如果怕水質不好, 可以換1/3嗎?

中學生

yanyan 發表於 26-7-2016 17:29
再請問一下,咁是否頭4至5日都唔好換水? 如果怕水質不好, 可以換1/3嗎?

呢隻藥應該係三日為一個療程 (請看說明書 , 我唔一定準確的)
如果係既話...用藥果72小時唔見意換水

同埋可以張個缸既Setting Post上來或者List出來嗎
咁會方便其他師兄師姐俾意見

仲有我對係咪有體肉虫有保留
白色屎既話係體肉虫就應該錯不了
如果係拖住條透明長既屎唔甩...就可能係另一回事

新生入學

Nanase 發表於 26-7-2016 18:13
呢隻藥應該係三日為一個療程 (請看說明書 , 我唔一定準確的)

多謝你的意見,昨晚又下了藥,暫時魚都仲幾精神咁,除左之前大便有問題的2條魚游姿仍然有點遲緩。諗返起,佢地的大便是透明長長一條線拖住咁,線中部分位置串住少少灰灰黑黑的大便。並不是成條白色粗大便。咁樣是否體內蟲?還是其他問題?

新生入學

我影左相,睇下點po相先

中學生

孔雀魚痾黑屎大有可能係食左魚B
正常便便既顏色應該係近似你餵既魚糧的顏色
白大便係成條白色...實色的
照你文字所講
其實我覺得你D魚有可能只係生完魚B比較體弱
所以有拖住大便既情況出現(此情況通常出現在母魚身上)

新生入學

Nanase 發表於 27-7-2016 09:17
孔雀魚痾黑屎大有可能係食左魚B
正常便便既顏色應該係近似你餵既魚糧的顏色
白大便係成條白色...實色的

多謝你指點呀! 拖住大便個條魚的確係母魚, 大約2個幾月大, 拖便時佢個肚係扁的, 但佢再之前係大肚的, 咁我估你講得啱, 佢應該生完BB, 有可能食左魚B, 所以消化不良引致拖大便??  

另外有一條有少少拖大便的是公魚, 佢拖的大便無咁長, 灰灰黑黑咁, 未至於全白色. 但游水無咩精神咁樣.

咁我應該現在停藥嗎? 還是照樣用埋第3粒藥??

我都覺得生完B的母魚係弱啲, 之前都有幾條大母魚生產後不久便死左, 令我個缸男多女少, 僅餘的幾條母魚成日俾公魚追, 我都覺得佢地辛苦.  請問一下,生產完的母魚是否應該在小缸休養幾日先放返大缸會好啲?

新生入學

Nanase 發表於 26-7-2016 18:13

這個是小妹的魚缸, 1尺缸, 上置過濾器, 24小時開, 有氣泵, 也是24小時開. 無底沙, 只有幾塊小石, 缸底的白色粉末是waterlife oztocin, 我發覺隻藥無法完全溶解, 啲魚有時會食下啲藥粉. 尤其隻胡子應該食左唔少...

魚的數量大約是20至25, 一半大魚一半小魚(1個幾月大的), 現在個缸係迫啲, 我都有打算買個2尺缸.

可以俾下意見有咩可改善嗎?
是否應該將個氣泵改為細細的水妖會好啲? 因為怕靠個上置過濾唔夠

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

中學生

用藥可以的話最好唔好原缸落 , 因為有D藥可能會破壞個硝化系統
原缸落藥藥效有可能被過濾系統濾走藥效減少 , 但隻隻藥處理方式都唔同
分缸用藥 , 例如20L水落一粒 , 你可以搵個容器 , 10L水 , 藥就落半粒 , 成本減半 , 方便打理同觀察病魚

我個人就認為落唔落都得 , 冇重大影響 , 仲用唔用埋最後一日藥...可自行決定吧

如果只講你現時個缸
我會拎走氣石 , 唔打氣 , 唔好俾隻氣泵嘈住晒
因為頂濾D水衝落黎已經順手打埋氣
都冇勿要再加水妖阻地方 , 因為個缸都唔係大
過濾只要有養母魚...用幾好既濾桶同濾材都唔會夠
因為母魚既胎水係好毒...最好既處理方法係日日吸屎換水
過濾好D就可以懶D...但一樣都係要換水

生完既母魚最好隔離開...食好D...唔係會俾公魚狂追...冇得休息
買隻生仔兜原缸隔離開就Ok

中學生

PS . 好在係用Waterlife Octozin...藥性溫和 , 如果要再用藥...小胡子一定要拎走

新生入學

好的,明白左好多,好多謝你呀!!

咁以後我都係將母魚放係缸仔生產,咁就唔怕佢胎水影響大缸。

我都有心條胡子,因為之前養過幾條胡子同直升機,都係1個星期內突然死左,呢條難得養左1個月,真係唔想佢有事。

想問如果想減少換水次數的話,是否換個大的缸便可? 現在我3日換1/3至1/2,想1星期先換1次。

中學生

yanyan 發表於 27-7-2016 18:35
好的,明白左好多,好多謝你呀!!

咁以後我都係將母魚放係缸仔生產,咁就唔怕佢胎水影響大缸。

只可以講...養魚...睇人品...講運氣
有人可以小換水一樣養到...有人日日換水都養唔好

我以前都係用兩尺缸
一缸公一缸毑
用濾桶一星期換三份一水

魚B同種魚用生仔兜隔開

按道理缸既水量越高...換水既頻密情況可以減小

再進階小小講
孔雀魚...魚身同尾既比例1:1係最理想
公魚缸 , 盡可能減小水流動...令魚尾可以盡量發育得大

但如果以觀賞性質為主就冇咩所謂

幾時要換水最簡單既方法係Check No3